Vi pusser støvet av gamle klassikere

Hammern 1

Kveldskliv (6-) til venstre, Kantsprang (6+) i midten og Den nakne egga (6+) til høyre. Alle rutene anbefales på det varmeste.

Bokstavelig talt, vi pusser støvet av gamle ruter. Eller, vi pusser vekk mosen. I Nye Øvstefeltet er det mange fine ruter, men noen av de aller fineste er de som befinner seg på nordsiden av hammeren. Her er det det fire ruter som alle er av høy kvalitet. Ikke er det veldig vanskelige heller – de ligger på sekstallet alle sammen. Steinkvaliteten er super, her er det vertikal listeklatring, og rutene er lange og fine. Den lengste er 25 meter. Likevel har ikke disse rutene blitt klatret så mye på de siste årene, og grunnen til det er rett og slett at de har grodd igjen.

Det er rart hva dårlig vær kan gjøre med en stakkars klatrer. Til sist blir lengselen etter å henge i tau så stor at selv en liten pussedugnad blir fristende. Uansett, nå er i alle fall veggen pusset frem igjen. Den eneste ruta som fremdeles er mosegrodd er det risset som kan klatres helt naturlig. Ellers er det tre boltede ruter som er klare for klatring.

Den letteste ruta går til venstre. Den heter Kveldskliv og er satt i 6-. Cruxet er i starten, så blir det veldig fin listeklatring opp igjennom veggen. Ruta er ikke fullstendig boltet, etter andre bolt følger en veldig lang runout dersom du ikke setter en kile eller kam i et av de tverrgående rissene. Det er veldig enkelt å plassere ei kamkile der. Grå eller lilla Black Diamond passer utmerket. Ruta går etter hvert opp til høyre, og den deler anker med Kantsprang.

Ruta i midten heter Kantsprang og er satt i 6+. Også her er cruxet tidlig, men ruta er generelt ganske jevn. Denne er fullstendig boltet.

Til høyre finner du Den nakne Egga (6+), som er boltet. Du kan plassere en kile helt i starten, men det er ikke nødvendig da det ikke er langt opp til første bolt. Denne har eget anker.

Det er mulig å gå opp og rundt for å sette topptaufeste, men dette er litt tungvint. Da går du opp til venstre for rutene, inn i gjølet. Her er det våt klyving som gjelder. Når du kommer opp anbefales det ikke å gå usikret ut på kanten for å sette tauet, men det er et tre som det er fint å forankre seg i.

God klatring!

 

Dette innlegget vart lagt inn i Dugnad, Klatreruter, Sunnmørsk Klatreklubb. Bokmerk fastlenkja.