Solbrente sunnmøringer i Sahara

Fra 30 januar til 14 februar var en gruppe på 12 norske klatrere på eventyr i Hoggarfjella, midt i Saharaørkenen. Blant disse var sunnmøringene (både ekte sunnmøringer og wannabees) Olav Nilsen, Frode Guldal, Kristian Sørensen, Audun Stikbakke og selvfølgelig ørkennomaden Tore Lundberg.

Hoggar2

Vi fløy via Paris inn til byen Tamanrasset sør i Algerie. Der møtte vi vår norsk/algeriske turleder, guide og bålfilosof Cherif. Ved hjelp av 4 Toyota Landcruisere, fullasta med vann, diesel, pariserloffer, camalotter og solkrem humpet vi en runde på nesten 100 mil i et meget spesielt og spennende landskap.

Klatringa var variert og fin. I starten av turen klatra vi på forskjellige granittdomer. Jevn svaklatring og lange runouts prega de fleste rutene. På slutten av turen, i Assekrem-området klatra vi på flere svært potente vulkanplugger med riss, kaminer og dieder. Bratt, naturlig klatring i store formasjoner. I tillegg fikk vi gått en lang alpin rute langs nordryggen på «Garetten» (Store Trolltind på norsk). Vi fikk i alt 9 flotte klatredager, og gikk ruter fra 2 til 15 taulengder. De mest populære klatreområdene og rutene var stort sett bolta, men vi fikk også god bruk for kiler og friends.

Av kulturelle innslag kan nevnes en dag med kulturhistorisk vandring hvor vi så på hulemalerier fra den tiden sahara var grønn og frodig. Vi fikk også en fantastisk intimkonsert framført av lokale nomadekvinner med sang klapping og tromming på en jerrykanne. Ved Assekrem besøkte vi et kloster som er bygd på 2700 meter. Der drakk vi te med en av de 3 munkene som bor der, så på solnedgangen over området som ofte blir kalt «verdens ende» og hadde tid til ettertanke og refleksjon.

Cherif og hans 4 medhjelpere sørget for kjøringa, matlaging og et par dekkskift, mens vi norske stort sett kunne konsentrere oss om klatring, utveksling av røverhistorier og løsing av verdensproblemer. Maten bestod av havregrøt til frokost, salat og etterhvert nokså tørr loff til lunsj og toretters middag rundt bålet etter solnedgang. I tillegg fikk vi godbiter som grønn te, servert i tre omganger på nomadevis, brød bakt i saharasand, tørka kamelkjøtt og nyslakta gjeit.

Alt i alt var det en utrolig flott tur i et enestående landskap og et uforglemmelig møte med et land og en kultur veldig fjærn fra vår egen. Følg med i Klatring, der vil det snart komme en lengre artikkel om turen.

Hoggar1

av Stig, Volda 28/02/10, kl 21:20

 

Dette innlegget vart lagt inn i Klatrarar på tur, Overført frå SKK-nytt.com med merkelappane , , , , . Bokmerk fastlenkja.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *